: Απεικάσματα σκέψης: «Εθισμένοι» στο διαδίκτυο οι έφηβοι
Yπάρχει μια πικρή αλήθεια στη ζωή, που ανακάλυψα ταξιδεύοντας ανατολικά και δυτικά.

Οι μόνοι που πραγματικά πληγώνουμε είναι αυτοί που αγαπάμε περισσότερο. Κολακεύουμε όσους γνωρίζουμε ελάχιστα. Ευχαριστούμε τον περαστικό επισκέπτη. Ενώ χτυπάμε απερίσκεπτα όσους μας αγαπούν περισσότερο. 

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

«Εθισμένοι» στο διαδίκτυο οι έφηβοι



Ένα φαινόμενο που εδώ και κάποια χρόνια απασχολεί την επιστημονική κοινότητα διεθνώς, έχει αρχίσει τον τελευταίο καιρό και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας.

Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει η επιστημονική έρευνα της Β’ παιδιατρικής Μονάδας Εφηβικής Υγείας, σχετικά με τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πρόεκυψε πως το 2,4% των εφήβων ηλικίας 15-16 ετών, παρουσιάζουν διαδικτυακή εξάρτηση και το 19,1 οριακή χρήση του ίντερνετ, η οποία μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση.

Το ποσοστό των εφήβων με συμπεριφορά εξάρτησης, είναι μεγαλύτερο στην επαρχία, από την πρωτεύουσα. Καμία διαφορά δεν προκύπτει σε σχέση με το φύλο των έφηβων, ενώ τα κυριότερα sites επισκέψεων είναι δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα, ένας σημαντικός λόγος εξάρτησης των νέων, είναι τα online παιχνίδια.

Από το σύνολο των εφήβων, το 63,7% θα δημοσιοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα (το 100% των εφήβων με εξάρτηση), ενώ το 18,5% θα συναντούσαν κάποιον διαδικτυακό φίλο στο φυσικό κόσμο (έναντι 74% των εφήβων με εξάρτηση).

Το 95,2% των εφήβων με εθισμό στο Διαδίκτυο προέρχονταν από έγγαμες οικογένειες.

Το 44,4% των εφήβων με εθισμό έχουν συχνή πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κινητό τηλέφωνο, έναντι 15% όσων δεν κάνουν συχνή χρήση του Διαδικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από το καλοκαίρι του 2007 μέχρι σήμερα, η Μονάδα της εφηβικής υγείας που στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», έχει δεχθεί πάνω από 100 αιτήματα αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων.
Πηγή : http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: